top of page

Uzaktan Çalışan Ekiplerin Yönetimi

Yepyeni ve bir o kadar da heyecan verici bir dönemden geçiyoruz. Teknoloji odaklı değişen dünyada, Covid-19 ile hız kazanan, bundan sonraki süreçte hem ülkemizde hem de tüm dünyada artarak devam edeceği öngörülen, uzaktan çalışma modelleri organizasyonel yapıları dramatik bir şekilde değiştiriyor.

Hepimizin bildiği gibi geleneksel organizasyonel yapıların en yaygın temsili üçgen şekli ile yapılır. Üçgen hiyerarşiyi, içeriyi ve dışarıyı birbirinden ayıran sınırları temsil eder. Oysa ki şu an karşılaştığımız uzaktan çalışan organizasyonlarda içeriyi dışarıdan ayıran net sınırlar yok, hiyerarşik yapılar tehdit altında. Bu durum geleneksel yöneticilik stillerini de değişmeye zorluyor. Yöneticilerin görev tanımları sadece değişmekle kalmıyor, yeniden tanımlanıyor.


Peki alışageldiğimiz geleneksel hiyerarşik yapılar olmadan ekiplerimizi nasıl yöneteceğiz?

Belki hiç yüze yüze gelmediğimiz ekip üyeleri ile nasıl iletişim kuracağız?

Ekiplerimizin performanslarını nasıl takip edeceğiz?

Gelişimleri için gereken desteği nasıl vereceğiz?

Uzaktan çalışmanın hem avantajları hem de dezavantajları var;

Dezavantajları;

1. Yüz yüze yönetim eksikliği; Yöneticiler uzaktan çalışan ekip üyelerinin performansları ile ilgili şüpheci, çalışanlar ise yöneticilerinden yüze yüze destek alamadıkları, iletişim kurmakta zorlandıkları ve sürekli yaptıkları iş ile ilgili sorgulanmaktan şikayetçi.

2. Bilgiye ulaşmada zorluk; Uzaktan çalışanlar için en büyük engellerden birisi basit de olsa bir bilgiye ulaşmak için ofis ortamında çalışmaya göre çok daha fazla caba sarf etmektir. Yan yana çalışırken ekip arkadaşlarına rahatlıkla sorabilecekleri sorular için mail atmak, karşı tarafa ulaşmak için ekstra caba sarf etmek zorlayıcı olabilir

3. Sosyal izolasyon. Özellikle dışa dönük, insanlar ile etkileşimi seven çalışanlar için, insanların olmadığı izole bir ortamda çalışmak rahatsızlık verici olabilir

4. Evdeki dikkat dağıtıcı unsurlar; işverenler için önemli bir konu ekip üyeleri uzaktan çalışmaya başlamadan önce, özel çalışma alanlarının olup olmadığı, çocuk bakimi gibi isler için yeterli destek alıp almadıklarını kontrol etmektir. Evden çalışma ortamı için gerekli koşullar sağlanmazsa, ev çalışması zorlayıcı olabilir.

Avantajlar;

Öte yandan uzaktan çalışmanın faydalarına dair de pek çok araştırma var. Bunlardan birisi Stanford üniversitesi tarafından yürütülen çok kapsamlı bir çalışma ve sonuçlarına göre doğru kişiler seçildiğinde uzaktan çalışmanın hem is tatmini hem de üretkenliği arttırdığı yönünde. Burada doğru kişilerden kasıt çalışanın kişilik özelliklerinin uzaktan çalışmaya uygun olması, örneğin çabuk dağılan, öz disiplini olmayan, insanlar ile etkileşim olmayan ortamlarda çalışamayan kişilerin uzaktan çalışmaya daha az uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Yöneticiler Uzaktan Çalışanları Nasıl Destekleyebilir?

Uzaktan çalışmanın geleneksel yöntemlere göre zorluklarından bahsettik. Yöneticiler bu durumu kolaylaştıracak bazı önlemler alabilirler;

1. Eğer iyi dokümante edilmiş, çalışma prensipleri, prosedürleri ve performans kriterleri yoksa ekip üyeleri ortak hedeflerden sapabilir. Yöneticinin, ekip üyelerinin her birine rolünü doğru anlatması önemlidir, hesap verilebilir hedeflerin olması, ekip üyelerinin ortak bir çatı altına getirir ve uzaktan ekiplerin yönetimini kolaylaştırır.

2. Yapılan uygulamaların tutarlılığı da çok önemlidir. Bu uygulamaların kişiden kişiye durumdan duruma farklılık göstermemesi yöneticinin güvenilirliğini arttırır.

3. İstisnai uygulamalar tüm ekip üyeleri ile gerekçeleri ile paylaşılmalı, örneğin ekip üyelerinden birinin çocuğu rahatsız ve o gün üzerine düşen görevleri yerine getiremeyecek, bu bilgiyi tüm ekip ile paylaşalim.

4. Yapılan is ile ilgili gerçekçi beklentiler oluşturmak ve bunların herkes tarafından yapıldığını takip etmek yöneticinin güvenilirliğini arttırır.

5. Günlük takip konuları check-list belirlemek: Birçok başarılı uzaktan yönetici, uzaktan çalışanları ile günlük görüşmeler yapar. Bu, çalışanlar birbirinden bağımsız çalışsalar bile görüşme notlarının diğer ekip üyelerinin de takip edebileceği bir platformda kayıtlı olması hem ekip işbirliğini hem de ekip iletişimini arttırır.

6. Burada bir diğer önemli konu ise, çalışan ve yönetici arasında yapılan bu görüşmelerin planlı ve öngörülebilir olması ve çalışanların ihtiyaç duyduğunda bu konular ile ilgili anlık iletişim kurabileceği bir platformun olmasıdır.

7. Ekip üyelerine farklı teknolojik iletişim seçenekleri sunmak. Yalnızca e-posta yetersizdir. Dünyada

e-postadan kurtulmak için güçlü bir trend var.

8. Proje yönetimi , performans takibi , toplantı yönetimi için farklı video konferans teknolojileri kullanabilir



Sevgiler,

BaÅŸak KiÅŸisel

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nefes

bottom of page