Çevremize baktığımızda, birbirinden tamamen farklı mizaçlara sahip milyarlarca insan görürüz. Kimine bakıp “mutsuz”, kimine bakıp “neşeli”, kimine bakıp “öfkeli” deriz. Bunu söylememiz için özellikle bir şey yapmamışlardır, önümüzde ağlamamışlardır ya da coşku dolu bir sesle selam vermemişlerdir. Ancak yine de insanların yalnıza yüz ifadelerinden, beden dillerinden bile mutlu ya da mutsuz olduklarına dair bir şey söyleyebiliriz.
Peki ya mutluluk elimizde midir? Yoksa sadece çevremize ve çevremizde yaşananlara bağlı bir olgu mudur? “mutsuz mizaçlı” olarak tanımladığımız arkadaşımız, “neşeli mizaçlı” arkadaşımıza dönüşebilir mi? Başka bir deyişle, mutluluk öğrenilebilir mi? Öncelikle belirtelim ki, pozitif psikolojinin başlıca amaçlarından birisi budur; mutluluğu öğrenilebilir bir beceri olarak ele almak. Bu nedenle yanıt evet, mutluluk öğrenilebilir bir olgudur.
Pozitif psikoloji, yalnızca bireyin değil, toplumun da mutluluğu için çabalar. İnsanı ele alırken odağını neyin yanlış olduğuna veya zayıflık ve hastalıklara değil, güçlü yönlere ve neyin doğru olduğuna çevirir. Sevmek, sevilmek, iletişim, cesaret, sorumluluk, şefkat, yardımseverlik, hoşgörü gibi alt başlıklar üzerine eğilir.Pozitif psikoloji, mutsuzluğu yok etmeyi amaçlamaz. Mutsuzlukla mücadele etmeyi ve mutluluğu kucaklamayı hedefler.
Anlam Arayışı
Pozitif psikoloji, insanların hayatlarında kötü bir şey olmasa bile, herhangi bir anlam yoksa, bunun bir süre sonra mutluluğun önüne geçeceği gerçeğinin farkında olduğundan, insanlara bir amaç kazandırmak için çabalar.
Sürdürülebilirlik
Pozitif psikoloji, yalnızca mutluluğu öğretmekle kalmaz. Aynı zamanda mutluluğu sürdürülebilir bir hale getirmeye çalışır. Çünkü pozitif psikoloji anlayışına göre, mutsuzluk vardır ve herkes için her zaman var olacaktır. Mutluluk ise öğrenilebilir ve sürdürülebilir.
Peki, mutluluğu sürdürmek için neler yapmalıyız?
1) Beden Sağlığı
Zihinsel sağlık bedensel sağlığı, bedensel sağlık da zihinsel sağlığı etkiler. Mutsuzken baş ağrıması, mutluyken yüze renk gelmesi gibi durumlar hep bu nedenledir. Ancak bu mekanizma tersten de işleyebilir. Zihinsel çöküş, bedensel çöküşe yol açabileceği gibi, bedensel yükseliş de zihinsel yükselişe yol açabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapılması, her gün yeteri miktarda su içilmesi, düzenli bir uyku düzenine sahip olunması, sağlıklı ve düzenli beslenilmesi, kişisel bakım ve temizliğe özen gösterilmesi, mutluluğu sürdürmek için başvurulan pozitif psikoloji öğretilerindendir.
2) Güçlü İletişim
Güçlü iletişimden kasıt; güvenilir, rahatlatıcı, destekleyici ilişkilerle kurulan açık iletişimdir. İnsanların güvendiği yakın dostları, aileleri olması, mutluluk körükleyici ve mutsuzluğa karşı mücadeleyi kolaylaştırıcı pozitif psikoloji öğretilerindendir. Aynı zamanda mutluluğu sürdürmeyi sağlar. Ek olarak mutluluk, paylaştıkça çoğalan bir olgudur. Başkalarıyla birlikte mutlu olmak, her zaman için tek başına mutlu olmaktan daha etkili ve kalıcıdır.
3) Özgürlük
Bireysel özgürlük, ulaşılması kolay bir olgu değildir ancak pozitif psikoloji bilimi, bunu kolaylaştırmayı hedefler. Bir kez ulaştıktan sonra korunması da önemlidir mutluluğun sürdürülebilirliği için. Çünkü kişinin kendi kararlarını verebilmesi, istediği şekilde hareket edebilmesi, hayallerinin, onu mutlu edeceğini düşündüğü küçük ya da büyük şeylerin peşinden gidebilmesi demektir.
4) Zihinsel Sağlık
Mutluluğun kalıcılığı için, zihinsel sağlık hayati bir değer taşır. Yaparken güzel hissetmediğimiz şeyleri uzun süre yapmak, bizi mutsuz eden en önemli eylemlerin başında gelir. Sürekli olarak ruhumuzu, onun sevdiği şeylerle beslemek gerekir. İyi bir kitap, iyi bir film, güzel bir hobi, lezzetli bir yemek, güzel bir manzara bunlardan yalnızca birkaçıdır. Pozitif psikoloji, kişiye, imkanları ölçüsünde kendisini şımartmasını öğütler.
댓글