top of page

Pozitif Psikoloji Nedir?




Pozitif psikoloji, insanların güçlü yönleri ve olumlu özelliklerini ön plana çıkartarak, bireyler için daha mutlu oldukları bir dünya kurmayı amaçlayan bilim dalıdır. Bunu yaparken insanların hayatlarını daha doyurucu, tatmin edici bir hale getirir.


Pozitif Psikoloji Ne Değildir?

Altını çizmemiz gereken en büyük nokta, pozitif psikolojinin bardağa dolu tarafından bakma sanatı olmadığıdır. Pozitif psikolojinin amacı, bardağın hem boş hem dolu tarafını görmek ve bardağın boş kısımlarını da doldurmak için mücadele etmektir.


Pozitif Psikolojiye Neden İhtiyaç Duyuldu?

Antidepresan ilaçların kullanımının hızla artması, seratonin arttırıcı uyarıcı ve uyuşturucu maddelerin illegal bir biçimde kullanımının yaygınlaşması, dünyanın her yerinde hızla çoğalan intihar vakaları gibi durumlar, ciddi bir sorunun habercisiydi. Dünya geneline kitlesel bir mutsuzluk hakimdi. Bir noktada klasik psikolojinin teori, tanı ve tedaviden ibaret olarak yöntemleri yetmemeye başladı. Mutsuz insanları mutlu yapmaya çalışmak mesele olmaktan çıktı. Mutsuzluğun oluşma ihtimalini en aza indirmeye ihtiyaç duyuldu.

Başka bir deyişle, klasik psikoloji yalnızca olumsuz şeylerle ilgileniyordu: hastalık, zayıflık, zarar. Pozitif psikoloji ise başka şeyleri merkezine almayı hedefledi: güçlü yan, olumlu özellik, erdemler. Bu şekilde kişinin kendisini sevmesi ve mutsuzluğunun önüne geçilmesi hedefleniyordu.

Pozitif psikolojinin kurucularından biri olan Seligman, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: “Pozitif psikolojinin amacı yalnızca negatifi vurgulamak ve onu düzeltmek değildir. Aynı zamanda pozitifi ortaya çıkartıp desteklemek, toplumu bu pozitifle yeniden inşa etmektir.” Antidepresan ilaçların kullanım sıklığı ve giderek artan bir ivmeyle artan intihar vakaları göz önünde bulundurulduğunda, “toplumu pozitif ile yeniden inşa etmek” oldukça gerekli bir amaçtır.


İyi Hissetme

Pozitif psikoloji bilimi, iyi hissetmeyi 6 farklı koşulla bağdaştırmıştır:


1. Anlamlılık

Pozitif psikoloji, insanların hayatlarını daha anlamlı görmelerini sağlamaya çalışır. Çünkü daha doyurucu bir hayat, daha mutlu bir hayat demektir.

2. Kişisel Gelişim

Pozitif psikoloji, insanların “ben büyüdüm” dediği noktaya ulaşmasını sağlamaya çalışır. Çünkü ne zaman büyüdüğümüzü fark edersek, geçmiş hatalarımızı o kadar affedebildiğimizi görürüz.

3. Bağımsızlık

Bireysel mutluluk için, özerklik şarttır. Kendi kararlarını kendi alıp uygulayan bireyler yaratmak, pozitif psikolojinin hedeflerinden biridir.

4. Kendini Sevmek

Kendini sevmek esasen, pozitif psikolojinin en önemli öğretilerinden biridir. Geçmişte ne yaşanmış olursa olsun kişinin kendisini sevmesi, kendisiyle barış yapması ve kendisini olduğu gibi kabullenmesi gerekir.

5. Direnç

Mutlu olmak istiyorsak, bizi mutsuz edebilecek her türlü zorluğa karşı direnmek durumundayız. İşte pozitif psikoloji, içimizdeki direnci ortaya çıkarmamızı hedefliyor.

6. İletişim

Her ne kadar bazen yalnız olma ihtiyacı hissetsek de, iyi bit iletişim kadar doyurucu şok az şey vardır. İşte pozitif psikoloji, bu nedenle nasıl daha iyi iletişim kurabileceğimizi bize öğretmeye çalışır.


Düşündüğümüz Neyse O Oluruz!

İnsanlar olarak, düşüncelerimizin esiriyiz. O an kim olduğumuzu, nasıl olduğumuzu düşüncelerimiz belirler. Mutlu düşünürsek mutlu, kötü düşünürsek kötü oluruz. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan Anksiyete ve OKB gibi psikolojik hastalıkların temelinde de düşünce yatar. Kötü şeyler düşünmek, olumsuz eylem ve hisleri beraberinde getirir. Bütün gün yataktan çıkmamamıza ya da gerginlikten dudaklarımızı ısırmamıza sebep olan budur. İyi şeyler düşünmek, beraberinde olumlu eylem ve hisleri getirir. Bizi başarıya bir tık daha yaklaştırır. Pozitif psikoloji, bu gerçeklikten hareket ederek, “düşündüklerimizi güzelleştirmeyi” bizlere öğretir.



79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nefes

bottom of page