top of page

Mutlu Alışkanlıklar


Mutluluğumuz üzerinde pozitif etkileri olan ve bilimsel olarak da ispatlanmış bazı özellik ve alışkanlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;


1.İyimserlik

İyimserlik, dayanıklılık ve iyilik hali (esenlik) oluşturmak için kritik olan olumlu bir duygudur. İyimserlik , hayatın kötüden çok iyi sonuçları olacağı inancıdır. Carver ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmanın sonucu, iyimser insanların stresli yaşam olaylarına karşı daha dirençli olduğunu göstermektedir. (Carver, Scheier ve Segerstrom, 2010). Ayrıca yine aynı araştırmada iyimser insanlar daha uzun yaşadığı, ameliyat sonrası daha hızlı iyileştiği, daha düşük depresyon seviyelerine sahip olduğu ve üniversite hayatına daha hızlı uyum sağlama eğiliminde olduğu da bulgulanmıştır.


2. Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivite, sağlıklı bir hayat için olduğu kadar, mutlu bir hayat için de son derece önemlidir. Heyde ve meslektaşlarının 2013 yılında yaptıkları bir araştırmada; artan hareket veya aktivitenin depresyon, kaygı ve yalnızlık semptomlarını azalttığını ve zihinsel odaklanmayı arttırdığını bulgulamıştır.


3. Beslenme

Hepimizin bildiği gibi yetersiz ver dengesiz beslenme, obezite, diyabet, kalp hastalığı ve hatta kanser gibi fiziksel sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bunların yanı sıra beslenme ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi gösteren önemli araştırmalarda bulunmaktadır. (Stranges, Samaraweera, Taggart, Kandala ve Stewart-Brown, 2014).

Besin değeri yüksek besinler ile hazırlanmış dengeli bir diyet, sağlığımız üzerinde önemli pozitif etkilere sahiptir. Stranges ve arkadaşlarının 2014 yılında yaptıkları bir araştırma sonucunda daha fazla meyve ve sebze yiyen katılımcılar mutluluk düzeylerinin daha yüksek olduğunu belirtmiştir. Yine 2014 yılında, çocuklar ve ergenler üzerine yapılan bir araştırmada, zayıf bir diyetin yani yüksek düzeyde doymuş yağ, rafine karbonhidratlar ve işlenmiş gıdalar içeren bir diyetin daha zayıf zihinsel sağlıkla bağlantılı olduğunu bulunmuştur. (O'Neil ve diğerleri, 2014).

Peki ne yemeliyiz? Doğada meyveler, turpgiller, avokado, kuruyemişler ve tohumlar gibi birçok “süper yiyecek” bulunur. Araştırmalar, sebzeler, meyveler, baklagiller, kabuklu yemişler, fasulye, tahıllar, tahıllar, balık ve doymamış yağlar bakımından zengin bir Akdeniz diyetinin depresyon semptomlarını azalttığını ve bir dizi fiziksel sağlık yararı sağladığını göstermiştir (Parletta ve ark., 2017).


4.Uyku

Uykusuz olduğunuz zamanlarda kendinizi duygusal olarak daha zayıf hissettiğinizi gözlemleme şansınız oldu mu? Bazen güzel bir uykunun pek çok problemi çözdüğüne tanık oldunuz mu? Tabi burada asıl çözülen problemler değil de onlara bakış açımız. Harvard üniversitesi Tıp Bölümünde yapılan Nöro görüntüleme ve nörokimya araştırmaları, iyi bir uyku düzeninin zihinsel ve duygusal dayanıklılığı artırdığını ve uyku yoksunluğunun olumsuz düşüncelere ve duygusal kırılganlığa yol açtığını gösteriyor. Ayrıca, uyku sorunlarının psikiyatrik bozukluğu olan kişileri olumsuz etkilediğini ve depresyonu artırdığın da biliyoruz.

Uzmanlar her gece aynı saatlerde, yedi ile dokuz saat arasında, kaliteli bir uyku uyumanızı öneriyor. Kafein, nikotin ve alkolden uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri; fiziksel aktivitelerin artması, azalan ekran kullanım süresi, özellikle uyumadan önce yatakta televizyon izlenmesinden kaçınılması ve ışık almayan bir odada uyumanız uyku kalitenizi olumlu etkileyecektir. Stres ve kaygıyı azaltmak için gevşeme teknikleri ve bilişsel davranış teknikleri de uykuyu ve genel refahınızı iyileştirmenin etkili yolları olabilir.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Nefes

bottom of page