top of page

Etkili bir iş ilanı hazırlamak için 10 altın kural!

“ Unutmayın ki profesyonelce hazırlanmış bir iş ilanı kurumunuz için etkili bir reklam ve pazarlama fırsatıdır .”


İş ilanları nitelikli başvuru sahiplerini çekmek için çok önemli araçlardır ve kurumların cazibesini artırmak için dikkatli bir şekilde tasarlanmaları gerekmektedir. Peki o halde etkili bir iş ilanı hazırlamak için dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?


1- Öncelikle etkili bir iş ilanı kurumunuz hakkında detaylı bilgi içermelidir. Kurumunuzun iş piyasasındaki imajı, adayı sizinle çalışmak için etkileyen faktörlerin başında gelir. İş ilanınızda kuruluş hikayenizi, değerlerinizi, vizyon ve misyonununuzu, kurum kültürünüzü, standart kalıplara bağlı kalmadan, hikayeleştirerek anlatın.

2- İş ilanının en önemli kısmı etkili bir başlık ve giriş bölümü kullanmaktır. Pozisyonun adı, tanımı, işi başvuru sahibi için cazip hale getirecek ve iş ile ilgili heyecan uyandıracak maddeler bu bölüme eklenebilir. Tercihen güzel kaleme alınmış ve okuyucuyu bir makalenin ya da kitabin tamamını okumaya teşvik eden kısa bir yazı benzeri bir formatta kurgunlanabilir.

İş analizi, bu konuda tecrübeli bir uzman tarafından yapılmalıdır.

3-Etkili bir iş ilanı, detaylı bir iş analizine dayandırılmalıdır. İş analizi,bu konuda tecrübeli bir uzman tarafından, bilimsel metodlara dayanarak yapılmalıdır. Bu konuda IhumanBetter danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

4- İş analizi sonuçlarına dayandırılan görev tanımı, sorumluluklar ve iş gereksinimleri ilanınızda detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca, aranan bilgi, beceri, yetenek, tecrübe ve eğitim kriterlerinin hangilerinin zorunlu, hangilerinin ise tercih nedeni olduğu acıkça belirtilmelidir.

İş ilanınızda gerçekçi olmayan beklentilerden kaçının.

5- İş ilanınızda adayın nitelikleri ile ilgili gerçekçi olmayan beklentilerden kaçının. Minimum kabul edilebilir profili kafanızda belirleyerek onu tanımlayın. Örneğin; X bir konu ile ilgili 4 yıllık deneyimi olan birini arıyorsanız, gereksinimlere 4 yıl deneyimli yazmayın. Kendinize “2 yıllık tecrübesi olan ancak, bunu telafi edecek başka olumlu niteliklere sahip birini bulsam, işe alır mıyım?” sorusunu sorun. Cevabınız evet ise iş ilanınızda ilgili tecrübe kriterini 2 yıl olarak belirtin.

5- Unutmayın ki, iş ilanınızda çalışma saatleri, ücret, çalışma ortamı, kariyer fırsatları, eğitim olanakları, sosyal haklar, diğer avantajlar gibi konularda ne kadar çok bilgi yer alırsa, başvuru sahiplerinin ilgisini o kadar çok çekersiniz.

6- İlk başvurudan işe alıma kadar olan tüm süreçleri detaylandırın. Adayları bir sonraki adımın ne olacağı hakkında bilgisiz bırakmayın.

7- Başvuru için gerekli öz geçmiş, tavsiye mektubu vb. gibi belgeleri ilanınızda belirtin.

8- İş ilanı sürecinizi kurumunuzun reklam ve pazarlama stratejilerinden bağımsız ele almayın. Yayınlamadan önce mutlaka başka kisilerin görüşlerini alarak hatalar veya eksiklikler varsa bunları düzeltin. Unutmayın ki profesyonelce hazırlanmış bir iş ilanı kurumunuz için etkili bir reklam ve pazarlama fırsatıdır.

9- Başvurunuzu yayınlayacağınız platformun yaygınlığı, kullanıcı kolaylığı ve profesyonelliği ilanınızın doğru kişilere ulaşması açısından son derece önemlidir, bu anlamda doğru kanallar seçmeye özen gösterin.

10- Son olarak unutmayın ki, başvuru sahipleri kendilerine benzer kurumları ve kendilerine uygun işleri tercih ederler.




İsterseniz bu yazıyı paylaşabilirsiniz!

59 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page