top of page

Başak Kişisel Hakkında

2002 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce İktisat, 2013 yılında Edinburgh Business School İnsan Kaynakları Yönetimi yüksel lisans ve 2021 yılında ODTÜ Endüstri ve Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisans programını tamamladı. Halen Atlantic International University Psikoloji Doktora programında Pozitif Psikoloji üzerine akademik çalışmalarına devam ediyor.

Öğrenmek ve öğretmek Başak’ın en büyük tutkusu. University of Pennsylvania “Positive Psychology", Yale University “The Science of Well-Being”, The Center of Positive Education “Positive Education Practitioner”, Oxford Mindfulness Foundation "Mindfulness for Life" sertifika programlarını tamamlayan Başak Pozitif Psikoloji alanına olan derin ilgisini şöyle açıklıyor;​

“Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümü’nde lisans öğrencisiyken, bir profesörümüz Neo-Klasik ekonomideki denge durumunu "birisi daha kötü durumda olmadan diğeri daha iyi durumda olamaz" diye açıklamıştı. Bu tanıma göre bir kişi zenginleşmek istiyorsa bu ancak diğerinin fakirleşmesi ile mümkündü. Lisans eğitimi olarak ekonomi okumam belki de bu tanıma maruz kalmam nedeniyle tüm hayatımı etkiledi.

Benim hayalimdeki dünyada hepimiz bir bütünün eşsiz parçalarıyız ve tıpkı ormandaki ağaçlar gibi birbirimize köklerimizle bağlıyız. Birimiz iyi değilsek, hiçbirimiz iyi değiliz. İnsan doğamızla bu dünyada var olabilmek için her birimiz acılara, ıstıraplara katlanıyoruz. Öte yandan birbirimizi iyileştirecek büyüklükte bir gücümüz var ve bence ancak bu gücü kullanarak anlam dolu bir hayat yaşayabiliriz. Düşünce daha iyi kalkabilmek, dağılınca daha iyi toparlanabilmek için birbirimize muhtacız.

Mükemmeli aramak insana özgü bir kaygı. Doğada mükemmel diye bir şey yok. Çünkü doğa söz konusu olduğunda her şey olduğu hali ile tam ve güzel.

Denizi seyrederken keşke rengi biraz daha açık mavi olsa demeyiz.

Güneşi izlerken acaba biraz daha mı sarı olsa? diye sormayız.

Karşıdaki dağ biraz daha kısa olsa….

Bu çiçek böyle değil de şöyle koksa…. diye düşünmeyiz.

Kendimizle ve diğer insanlarla ilişkilenirken ise bu kontrol etme çabası neredeyse hiç bitmiyor. Mükemmelin peşinde koşarken iyileri birer birer öldürüyoruz. Oysa hepimiz olduğumuz gibi bütün ve güzeliz. Yoga felsefesinde bunun adı “Purna”. Purna, "tamamlanmış" anlamına gelir. Purna Yoga, varlığın tüm yönlerini - fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal - potansiyel büyüme alanları olarak kucaklar. Aradığımız tüm soruların yanıtları yine kendi içimizde. Her birimiz bu dünyada en yüksek potansiyelimizi gerçekleştirmeyi ve yıldızlar gibi parlamayı hakkediyoruz. Pozitif psikolojiyi ve bu alanda yapılan çalışmaları hayatın karanlık yönünü kucaklamamıza alan açtığı ve sahip olmadıklarımız yerine sahip olduklarımıza odaklanmanın değerin hatırlattığı için önemsiyorum.”

 

Özel bir bankadaki yöneticilik görevinden 2019’da ayrılan Başak, halen bir yazılım firmasının ve bir kadın girişimcilik firmasının yönetici ortaklığını yapıyor. Liderlik, pozitif psikolojisi, örgüt psikolojisi alanında farklı üniversitelerin /eğitim kurumlarının çatısı altında sertifika programları açmak, yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak dersler vermek, Ankara Kalkınma Ajansı Mentorluk programı kapsamında startup’lara mentorluk yapmak gibi pek çok alanda bilgi ve tecrübesini başkaları ile paylaşıyor. Kendisini toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir aktivist olarak tanımlayan Başak Kişisel’in psikolog Ebru Tuay ile birlikte Spotify için hazırladığı "Cam Tavan" podcast programının ana hedeflerinden birisi de bu eşitlikçi bakış açısını kitlelerle paylaşabilmek. 

Özgür Kişisel ile evli olan Başak’ın Çınar ve Arda adında iki oğlu, Freddie adında bir köpeği ve haftada bir eve uğrayarak, “her şey yolunda mı acaba” diye ortalığı kontrol eden Boncuk ve Ginger adında iki kedisi var. Ankara’da yaşıyor. Aslen İzmir’li. En çok kumru, boyoz ve deniz özlüyor.

Çimlere uzanmayı, doğa ile iç içe olmayı, her çeşit sporu, meditasyon yapmayı, sevdikleri ile vakit geçirmeyi, yeni şeyler öğrenmeyi, yolculuk yapmayı, yazmayı ve üretmeyi seviyor. Yoga Alliance Onaylı Yoga Eğitmenlik Eğitimi’ne devam eden Başak için bedeninin sınırlarını keşfetmek, bedenine farkındalıkla bakabilmek ve içerisinde huzurla yaşayabilmek mutlu bir hayatın zeminini oluşturuyor. Mutluluğu bir Polyanna hikayesi değil de bir çeşit kendini toparlama gücü, düştüğünde zarafetle kalkabilme becerisi olarak görüyor ve kendi tasarladığı Mutlu Zihinler Atölyesi’nde temel olarak bu becerilere odaklanıyor.

bottom of page